Expo uppmärksammar Jüri Linas föreläsning

Jüri Lina har precis avslutat sin föreläsning hos kulturföreningen Gryning. Uppslutningen var god och ca 45 personer dök upp för att lyssna.

Vad än mer intressant är, att vi inför föreläsningen kontaktades av tidsskriften Expo för att till en artikel de skrev på ämnet besvara följande frågor: Varför bjöd ni in Jüri Lina? samt Jüri Lina är känd för sina antisemitiska konspirationsteorier, hur ser ni på detta?

Mailet inkom 10:01, lästes vid tretiden och besvarades 17:24. Då visar det sig att Expo redan publicerat sin artikel, utan inkludera vårt svar på deras frågor. I artikeln står det:

”Det är på kulturföreningen Grynings blogg som Folkuniversitetet nämns som medarrangör för Jüri Linas föreläsning. Expo har via mejl sökt kulturföreningen för en kommentar.”

Med sökt innebär det alltså att vi givits ett par timmar att svara på mailet, innan Expo fann det passande att publicera sin artikel utan vårt svar.  Svaret på Expos frågor följer nedan:

Varför bjöd ni in Jüri Lina?

”Vi är en religiöst och politiskt obunden kulturförening som gärna vill vitalisera debattklimatet genom att bjuda in föreläsare som av olika anledningar marginaliseras i den offentliga debatten. Vår bedömning är att Jüri uppfyller det kriteriet. De föreläsare vi bjuder ner representerar sig själva, och inte oss som förening. ”

Jüri Lina är känd för sina antisemitiska konspirationsteorier, hur ser ni på detta?

”Inbakat i den frågan är ett påstående som vi utan någon källhänvisning att så skulle vara fallet, har svårt att bemöta –  dvs ett påstående om att han skulle vara känd för sina antisemitiska konspirationsteorier. Om du tittar i programmet för kvällen så ser du säkert att det inte är föreläsning om antisemitism.”

Då till frågan om att ”Det är på kulturföreningen Grynings blogg som Folkuniversitetet nämns som medarrangör”. Eftersom vi bedriver studiecirkelverksamhet inom konst och musik i Folkuniversitetets regi, ombads vi av dem så sent som i måndags att i anslutning till våra arrangemang nämna ”att de är med på ett hörn”.

Detta gjorde att vi valde formuleringen ”i samarbete med folkuniversitetet” i samband med våra arrangemang, vilket inte var en korrekt formulering, eftersom Folkuniversitetet endast är kopplade till den studiecirkelverksamhet vi bedriver, och i strikt meningen egentligen inte är medarrangör till de föreläsningar vi anordnar.

Expos artikel finner ni här. Vi har kontaktad dem med önskemål om korrigering av artikeln, med utgångspunkt i våra svar och korrigeringen av Folkuniversitets samarbete med Kulturföreningen Gryning.

Att föreläsningen inte på något sätt kom att beröra antisemitism, vilket framgick av annonseringen inför föreläsningen. På det stora hela tycker vi att Expos artikel är ett uttryck av slarvigt bedriven journalistik, och vår förhoppning är att de tar till sig av kritiken.

I en vital demokrati måste det finnas utrymme även för åsiktsyttringar som är avvikande, inte helt bekväma för alla, stötande för vissa och ovidkommande för somliga.

Allt gott
/KF Gryning
Annonser
Published in: on 7 oktober, 2010 at 22:19  Comments (8)  

8 kommentarer

 1. Stieg Larssons ursprungstanke om att motarbeta rasism och mångfald verkar i dag bara finnas kvar som en täckmantel bakom vilken hans efterföljare ägnar sig åt brott mot medborgerlig frihet.

  Kan tipsa om den här artikeln:

  http://kristofferhell.org/2010/08/lathund-for-lokalagare/

  Den opinionsbildande stiftelsen Expo är idag ett propagandainstrument finansierat och kontrollerat av pro-israeliska och zionistiska krafter.

 2. Bry er inte så mycket om EXPO. Det är en rasistisk tidning som inte står för allas lika värde. EXPO blundar nämligen för den judiska rasismen mot araber HÄR I SVERIGE. Varför granskar de inte den judiska församlingen som öppet stödjer den rasistiska staten Israel som praktiserar den judiska rasismen?

 3. Skrev nyligen ett brev till ”journalisten”, Johannes Jakobsson, där jag uttryckte hur felaktig och osann hans artikel var. Jag valde att enbart kritisera rubriken till artikeln, och påstod att den inte gav uttryck för journalistik utan snarare förtal.

  I och med att föreläsningen inte var antisemitisk, så undrade jag hur han kunde påstå något sådant innan föreläsningen hölls, eftersom ingenting i föreläsnings-beskrivningen tydde på att den skulle vara sådan.

  När han svarar så har han ändrat rubriken ifrån:
  ”Kulturförening håller antisemitisk föreläsning”
  till:
  ”Antisemit föreläser i Helsingborg”

  Kanske inte verkar vara så stor skillnad, men min kritik var ganska ingående angående ordvalet och dess betydelse, vilket gjorde att den inte kan tillämpas på den nya rubriken. Och nu faller allt förtal på Jüri Lina, när rubriken tidigare även förtalade Kulturföreningen Gryning, eftersom det framgår i texten att det är den förening som åsyftas i rubriken.

  I svaret låtsas han som ingenting, och beskyller mig med orden: ”Ska du anklaga mig för något bör du åtminstone kontrollera att det du själv skriver stämmer.” Och det jag skrev stämmer alltså inte till den nya rubriken. Så ta allt den människan skriver med en stor näve salt, han ljuger helt skamlöst!

 4. Bra att ni står på er! All lycka till er! Bra initativ. Det är en god erfarenhet att få erfara hur EXPO arbetar för att smutskasta obekväma sanningssägare. Att Jüri Lina skulle vara Nazist framgår ju som ett skämt när man studerar han senaste bok Världsbyggarnas bedrägeri, där han ägnar en stor del av boken åt att avslöja vilka finansiella krafter som stod bakom nazityskland. Och att samma krafter även samarbetat med de ryska Bolsjevikerna. Intressant helt klart. Det är en konst att tänka med perspektiv. Att lära sig att se samband i tillvaron. Att våga tänka utanför Konsensustransen. Det hypnotiska tillstånd som den stora massan så lätt fastnar i utan förmåga att se verkligheten.

  Jüri är en orädd sanningssökare och förtjänar mer uppmärksamhet. Inget ont i honom. Han är ju ett skönt ”orginal” 😉 som vågar plöja genom dolda arkiv runt om i världen. Med tiden kommer även han att beskrivas i historieböckerna som en av dem som visade vägen för andra. För oss som kanske inte vågar ta samma risker för sanningen…

  Frid!

 5. Och nu börjar det koka i grytan hos skämtföreningen VOF, läser jag i deras forum: http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?f=10&t=13709

  VOF som utmålat läkaren Annicka Dahlkvist som ”årets förvillare” och drivit rena förtalskampanjer mot henne. En människa som helhjärtat hjälper människor med viktproblem och diabetes bland annat genom att lägga om kosten! Så enkelt. En människa som utmanar WHO, Livsmedelsverk och läkemedelsindustrin. Kritiken mot VOF är inte nådig: http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/vof_%C3%A4r_en_fascistisk_f%C3%B6rening

  Vi får väl bjuda ner henne också till Helsingborg! Eftersom föreläsarna retar makten och alla dess knähundar.

 6. Jakobsson har anklagat personer från Vaken.se för att gått med i ett nazisttåg år 2008 trots att man endast fanns på samma område och ville dela ut information från Vaken som inte på något sätt var nazistisk, detta publicerades i en bok skriven av Jakobsson. Jakobsson är inte främmande för att skriva lögner och föra vidare rykten, intressant föredrag. Intressant att Jakobsson till en början kallade det ett antisemitiskt föredrag.

 7. På journalistens twittersida står ännu:

  ”Kulturförening håller antisemitisk föreläsning, uppgav att Folkuniversitetet var medarrangör”

  http://twitter.com/jakobssonj

  Man får gå ner på sidan och klicka på knappen ”more”.

 8. * Er blogg är med på min privata ”Hall of fame” av bloggar *


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: