Föreläsningar 24 feb och 5 mars

Vad är tro och vad är vetenskap?


Nu är det återigen dags att bjuda in till två spännande och som traditionen påbjuder – inte helt okontroversiella föreläsningar. Temat för dem båda är: ”Vad är tro och vad är vetenskap?”

Som alltid med våra föreläsningar, är ambitionen att skapa debatt kring kontroversiella frågor samt att bredda debatten genom att bjuda in personer som representerar ställningstaganden fjärran det politisk-ekonomiska kanon som råder.

Föreläsarna är inbjudna utifrån och representerar sig själva, och inte föreningen som sådan.

Den första av de två ”Vad är tro och vad är vetenskap?” går av stapeln torsdagen den 24 februari 18:30, hålls av Anders Gärdeborn och behandlar följande:

Hur trovärdig är evolutionsläran egentligen? Är biblisk skapelse ett förnuftigt alternativ?

Följande text är från baksidetexten till hans bok ”Intelligent Skapelsetro”:

Vilka fakta föreligger när det gäller livets uppkomst och struktur, fossil, jordens ålder, apmänniskor, rudimentära organ, övergångsformer etc.? Evolutionism har blivit en del av vår moderna världsbild. Hela verkligheten tolkas evolutionistiskt. Varför? Vilka fakta stöder denna världsbild?  Vad menas egentligen med ”intelligent design”?

Lördagen den 5 mars kl 14:00 är det sedan dags för del två. Denna gång är det teologen Vesa Annala som föreläser på temat:

”Skapelsetro, utvecklingslära: den intellektuella öppenhetens akilleshäl”

Vesa tar upp skapelsetron och utvecklingsläran utifrån samhällets och demokratins perspektiv. Han menar att få känner till den kristna trons betydelse för den moderna vetenskapens uppkomst. Vetenskapshistoriker är överens att endast den kristna skapelsetron har kunnat utgöra en idémässigt grund där den experimentella vetenskapen kunde uppstå. Dvs. den vetenskapliga metoden har sina idémässiga rötter i den kristna skapelsetron.

Följande utdrag ger en bild av vad vi kan vänta oss:

Ur ”Ateism – förnuftet på villovägar”:
”En av de mytbildningar som den moderna människan har skapat är tron på att vetenskapen i någon mening skulle kunna ge oss de ultimata svaren på livets stora frågor. Ofta får vi höra hur kritisk vår egen tid är. Ingenting är så heligt att det inte får kritiseras, säger man. Denna föreställning är den andra av vår tids stora myter – och kanske den största av dem.”

Båda föreläsningarna äger som vanligt rum på Karlsgatan 7 i Helsingborg. Inträdet är 50 kr, och då ingår fika.

Välkomna!

Annonser
Published in: on 15 februari, 2011 at 17:52  Kommentarer inaktiverade för Föreläsningar 24 feb och 5 mars  
%d bloggare gillar detta: